Co je fortifikované víno?
Fortifikované víno je nápoj, který se vyrábí z čerstvé či zkvašené hroznové šťávy, do které se přidává vinná pálenka.
Pálenka zastaví proces kvašení a zároveň tím zachová sladkost vína.
Fortifikovaná vína mají obvykle 17-20% alkoholu v závislosti na typu přidaného destilátu.
Mimo pojmu fortifikované víno se můžeme setkat také s názvy likérové, dezertní či dolihované víno.
Nejznámějším zástupcem fortifikovaných vín je Portské (Vinho do Porto), které se vyrábí v portugalském Portu a pro jeho výrobu se používají pouze hrozny z vinařské oblasti okolo řeky Douro.
Dalšími zástupci jsou například Madeira, Sherry, Moscatel do Douro či Pineau des Charentes a velmi zajímavá fortifikovaná vína najdeme také u nás na Moravě, v Německu či Rakousku.
Vyberte si z naší nabídky a vychutnejte si lahodnou sladkou chuť fortifikovaných vín!
Míra a Melánie z likerovavina.cz