Luxusní horké nápoje z likérových vín - svařák, punč či grog "na steroidech" po česko-francouzsku.

U nás oblíbené "zahřívací" nápoje zná opravdu každý. Moje touha zkoušet, mixovat a poznávat nové věci však dala vzniknout novým variantám a dovolím si říct, že po ochutnání se už člověk bude těžko vracet zpět k běžné klasice. Sami dobře víme, že například zrovna na svařák se u nás nepoužívá nikterak kvalitní víno, ale často ...ehm... prostý "krabičák". 

Opusťme tedy nyní narvaná tržiště, přesuňme se do našich poklidných a teplých domovů a pojďme se pořádně rozmazlit! Dovoluji si říci, že tyto nápoje prostě nikde (ano, řeknu to téměř s jistotou) na světě nedostanete. Obzvlášť díky u nás těžko dostupným francouzským fortifikovaným vínům Pineau des Charentes  a úplně neznámým vermutům Troussepinéte

Pokud se rozhodnete některý z těchto nápojů zkusit a chcete se někde "blejsknout", doporučujeme podělit se sousedy, známými a příbuznými. Rozhodně uděláte velký dojem! :-)

1) SVAŘÁK Z FRANCOUZSKÉHO LIKÉROVÉHO VÍNA

Suroviny

Postup přípravy

  • Připravte si suroviny - u pomeranče a citronu odkrojte kůru. Pro tento rychlý svařák to asi nebude problém, ale při dlouhém louhování by mohl svařák zhořknout.
  • Nalijte do kastrůlku 100 ml vody a 100 ml . Doporučuji tmavší, plnější a sladší Pineau. Přidejte ostatní suroviny a přiveďte k varu.
  • Hned jak začne svařák bublat (nebo těsně před začátkem varu), stáhněte na minimum a přikryjte pokličkou. Nechte ohřívat minimálně 15 minut. Pokud nechcete nechat dojít svařák až k bodu varu, ohřívejte do 70 °C alespoň 20 minut.

Pozn.: Nejoblíbenější svařák na trzích! Opravdu luxusní záležitost. A co je na tom nejlepší - nepotřebujete dodávat cukr. Plné likérové Pineau v kombinaci s citrusovou kyselinkou a kořením - úžasná kombinace!

2) PUNČ Z FRANCOUZSKÉHO LIKÉROVÉHO VÍNA

Suroviny

Postup přípravy

  • Připravte si suroviny - u pomeranče a citronu odkrojte kůru nebo použijte bio plody.
  • Nalijte do kastrůlku 110 ml vody, vložte koření, citron, pomeranč a 1 kávovou lžičku třtinového cukru. Přiveďte k varu, pak stáhněte a nechte ohřívat suroviny pod bodem varu cca 15 minut, aby se uvolnily chutě koření. Ideálně pod pokličkou.
  • Do sklenice dejte Pineau a tuzemák (30ml je poměrně dost - kdo nechce tak silný, dejte 20ml). Přilejte ohřátou vodu a dobrou chuť!

Pozn.: Tento punč je parádní. Rozhodně se stal mým oblíbeným a mám co dělat, abych si nedával v zimě u stánku jeden za druhým. :-) Díky v kombinaci s českou klasikou Tuzemákem se z toho stává výborný kamarád do chladnějších dnů!

3) TRNKOVÝ GROG

Suroviny

Postup přípravy

  • Připravte si suroviny - u pomeranče a citronu odkrojte kůru nebo použijte bio plody.
  • Nalijte do kastrůlku 140 ml vody, vložte koření, citron, pomeranč a 1 kávovou lžičku třtinového cukru. Přiveďte k varu, pak stáhněte a nechte ohřívat suroviny pod bodem varu cca 15 minut, aby se uvolnily chutě koření. Ideálně pod pokličkou.
  • Do sklenice dejte a tuzemák (kdo chce silnější grog, dá si 30ml). Přilejte ohřátou vodu a můžete si začít užívat tohoto nevšedního grogu!

Pozn.: V Troussepinéte jdou nejvíce cítit pražené mandle, takže kdo máte rád onu chuť a aroma pražených mandlí v kombinaci s našim Tuzemákem, tento grog je přesně pro vás. :-) Doporučuji bílý nebo červený Troussepinéte. 

  • bílý - chuť a aroma do pražených mandlí
  • červený - u toho typu dostáváme višňové až griotkové aroma

4) TRNKOVÝ GROG - Lesní ovoce

Suroviny

Postup přípravy

  • Připravte si suroviny - u pomeranče a citronu odkrojte kůru nebo použijte bio plody.
  • Nalijte do kastrůlku 140 ml vody, vložte koření, citron, pomeranč a 1 kávovou lžičku třtinového cukru. Přiveďte k varu, pak stáhněte a nechte ohřívat suroviny pod bodem varu cca 15 minut, aby se uvolnily chutě koření. Ideálně pod pokličkou.
  • Do sklenice dejte a tuzemák (kdo chce silnější grog, dá si 30ml). Přilejte ohřátou vodu a můžete si začít užívat tohoto nevšedního grogu!

Pozn.: Tento recept je s použitím ovocného vermutu, který se vyznačuje sladkou chutí a aromaty lesních plodů. Jako jeho neovocná verze, i tento je slabě cítit po mandlích, ale převyšuje zde ovocná složka. Opět v kombinaci s Tuzemákem získáváme velmi nevšední grog, který prostě nikde jinde nedostanete!