Pineau des Charentes: skrytý klenot z Cognacu!

Stejně tak jako má například portské víno (nejznámější z této kategorie vín) přesně určenou oblast, kde se vyrábí, z jakých hroznů, jakým technologickým postupem atd. Tak má také Pineau své jasně definované znaky, které přispívají k jeho jedinečnosti.

Pineau des Charentes se produkuje v oblasti francouzského Cognacu. Vyrábí se smícháním koňaku (eau-de-vie) s čerstvě vymačkanou, případně mírně zkvašenou hroznovou šťávou a koňak v této směsi tvoří zhruba 30%. Kouzlo výroby je v tom, že koňak zastaví kvašení hroznové šťávy a zároveň tím zachová příjemnou sladkost vína. Tato směs pak zraje v dubových sudech. 

Běžné Pineau zraje v dubových sudech většinou minimálně 18 měsíců, vybranější varianty vína pak zrají 5, 10 i více let. Setkat se můžeme s bílým, růžovým a červeným Pineau s obsahem alkoholu kolem 17%.

Pokud se Pineau des Charentes pije jako aperitiv, nejlépe chutná vychlazené na 8°C. K hlavnímu chodu, sýrům či dezertům se doporučuje podávat při teplotě mírně vyšší a to zhruba kolem 10-15°C.

Když jsme Pineau des Charentes v roce 2014 poprvé ve Francii ochutnali, zamilovali jsme si ho pro jeho lahodnou, příjemnou chuť a věříme, že až ho vyzkoušíte, také si ho oblíbíte.

 

Vyberte si z naší nabídky Pineau des Charentes a objevte i vy francouzský klenot z Cognacu! :)

 

Přejeme vám, ať chutná!

Míra a Melánie z likerovavina.cz