Pineau Des Charentes

Pineau des Charentes (Pineau Charentais nebo jednoduše Pineau) je regionální aperitiv západní Francie, vyráběný v regionech Charente, Charente-Maritime a (v menší míře) Dordogne. Zatímco v regionu, kde se vyrábí, je oblíbený, v ostatních regionech Francie je méně známý a v zahraničí je poněkud neobvyklý.

Jedná se o alkoholizované víno (mistelle nebo vin de liqueur), které se vyrábí buď z čerstvé nezkvašené hroznové šťávy, nebo ze směsi lehce zkvašeného hroznového moštu, do kterého se přidává koňak "eau-de-vie" (ovocná brandy) a následně zraje.

Pineau se vyrábí také v sousedních regionech Deux-Sèvres a Vendée. Ve Vendée se vyrábí také podobný nápoj zvaný "Troussepinette", který je často ochucený borovicí nebo ovocem, například hruškou. I jinde ve Francii se vyrábějí obdobné nápoje (Macvin v Juře, Floc de Gascogne v oblasti Armagnac; existuje také Pommeau, který se podobně vyrábí smícháním jablečné šťávy a jablečné pálenky), ale tyto výrobky jsou na národní i mezinárodní úrovni mnohem méně známé než Pineau.

Víno se po otevření dá skladovat v lednici po dobu až 3 měsíců, ideálně v horizontální poloze.