Lise Baccara, Troussepinéte Traditionnelle, vermut červený polosladký, Francie, 17% 0,75 l
Lise Baccara, Troussepinéte Traditionnelle, vermut červený polosladký, Francie, 17% 0,75 l
Barva: Rubínová, spíše koncentrovaná, průzračná a jiskrná.
Vůně: Výrazný buket, kterému dominuje charakteristická vůně trnky.
Chuť: Jemná chuť mandlí doprovázející výtažek trnky obecné.
Vlastní zápisky z degustace:
Vůně - mentol, mandle, červené ovoce (rybíz), seno, bylinky, trnka, med
Chuť je ovocná a jemná. Dominuje mentol, rybíz, čokoláda, bonbóny (bylinkové) a trnka. Víno je sladké s nahořklým závěrem. Více
Balení: 0.75 lKód produktu: 131 Doprava a platba
Barva: Rubínová, spíše koncentrovaná, průzračná a jiskrná.
Vůně: Výrazný buket, kterému dominuje charakteristická vůně trnky.
Chuť: Jemná chuť mandlí doprovázející výtažek trnky obecné.
Vlastní zápisky z degustace:
Vůně - mentol, mandle, červené ovoce (rybíz), seno, bylinky, trnka, med
Chuť je ovocná a jemná. Dominuje mentol, rybíz, čokoláda, bonbóny (bylinkové) a trnka. Víno je sladké s nahořklým závěrem. Více
Balení: 0.75 lKód produktu: 131 Doprava a platba
Jedná se o francouzský vermut, jehož recept pochází z regionu Vendée a kořeny jeho vzniku sahají do 19. století. Dokonce se říká, že se jedná o nejstarší francouzský aperitiv na bázi vína. Do povědomí se pak začal dostávat díky svému názvu Troussepinète a to v 50. letech 20. století.
Pije se jako aperitiv a vyrábí se macerací trnky obecné v alkoholu a poté se přidává víno - v případě Francouzů se jako alkohol používá koňak. Macerují se mladé výhonky, které se sbírají výhradně ručně v období někdy kolem měsíce května. Výhonky jsou po sběru nejdříve macerovány v jemném koňaku a poté ve víně, a to po dobu tří měsíců. Vše podle řemeslného postupu, který zná jen a pouze sám mistr likérník!
Následně se odehrávají další zásadní a složité kroky - tedy kromě macerace i samotné míchání (blending). Z toho všeho nakonec výrobce získá jemný extrakt s vůní trnek, který se podílí na jedinečné chuti tradičního Troussepinète vyráběného společností Lise Baccara.
Přívlastek | Likérové víno - vermut |
---|---|
Objem | 0,75l |
Odrůda | Vermut z trnky obecné |
Doba zrání | |
Alkohol | 17% |
Ocenění | Chairman's Trophy 2012 |
Země výroby | Francie |
LA TROUSSEPINÉTE - nevšední vermut z Francie!
Máte rádi vermuty a Troussepinéte vám nic neříká? V následujícím článku se vás pokusíme s tímto výborným vermutem více seznámit.
Co je fortifikované víno?
Znáte pojem "fortifikované" víno? Možná ho znáte pod jiným pojmem... V našem článku si trochu tento pojem představíme.