Představujeme vinařství z Madeiry - Barbeito
Vinařství Barbeito je dalším významným producentem madeirského vína na ostrově Madeira. Toto vinařství je známé svým inovativním přístupem k výrobě a širokou škálou madeirských vín, která oslovují různé chutě a preference. Odrůdy hroznů, které používá Barbeito, zahrnují Sercial, Verdelho, Bual a Malvasia, stejně jako řadu starších odrůd, které mohou přinést zajímavé a unikátní prvky do jejich vín. Vinařství je známé také výrobou vína z odrůd, které nejsou běžné v tradičním madeirském vínu, což přispívá k rozmanitosti jejich nabídky.
Vinařství Barbeito je často oceněno za své vysoké standardy kvality a progresivní přístup k výrobě madeirského vína. Je to oblíbená destinace pro milovníky vína, kteří hledají kvalitu, originalitu a pestrou paletu chutí v madeirských vínech.
HISTORIE
Společnost Barbeito založil v roce 1946 Mário Barbeito de Vasconcelos a od té doby ji stále vedou členové této rodiny.
V době založení společnosti Barbeito působilo v oboru více než 30 dalších vývozců madeirského vína. Mário Barbeito postupně získával klienty v mnoha částech světa a vždy se s nimi snažil budovat dobré a úzké vztahy. Někteří z jejich aktuálních klientů a dodavatelů stále pocházejí z jeho doby.
Mário Barbeito zemřel v roce 1985 a generální vedení společnosti Vinhos Barbeito převzala jeho dcera Manuela de Vasconcelos. Ve společnosti pracovala již od roku 1976.
Jedním z nejdůležitějších úkolů Manuely Vasconcelos bylo pokračovat v otcově práci, tedy upevňovat vztahy se zákazníky a propagovat naše vína na prestižních vinařských veletrzích po celém světě. Tato politika se udržuje dodnes.
PŘEDSTAVENÍ VÍN
Co o svých vínech říká společnost Barbeito:
Příroda hraje při výrobě našich vín důležitou roli. Při jejich výrobě využíváme toho, že vína dozrávají ve třech samostatných skladech s různými klimatickými podmínkami a rozdílným slunečným zářením. Tato skutečnost nám umožňuje získat obrovskou rozmanitost vín zrajících metodou Canteiro. Všechny tyto vlastnosti přispívají k jedinečnému stylu Barbeito, což je dlouhá a svěží kyselinka v dochuti.
Sklad C se nachází v Torre, v Câmara de Lobos. Zde se získávají jemná vína s nižší kyselinkou a barvou. Ta však musí zrát delší dobu. V tomto skladu, kde máme sudy o objemu od 300 do 700 litrů, je průměrný roční odpar 3 %.
Sklad D, který se nachází rovněž v Câmara de Lobos, byl postaven ve 40. letech minulého století rodinou Afonso a jeho hlavním účelem je zrání vín. Tento sklad má zinkovou střechu, která přispívá ke zvýšení vytápění uvnitř, zejména za slunečného počasí. V létě vyšší teploty způsobují větší koncentraci. V zimě, kdy je zde velmi chladno, pomáhá vyrovnávat koncentraci a zjemňovat vína.
Sklad E se nachází v našem vinařství a byl postaven v roce 2008. Nový sklad je jedinečný a zároveň prostorný s rozdílnými teplotami. Střecha je postavena ze zinku a betonu. Větší část, pokrytá zinkem, vykazuje vyšší teploty a odpařování dosahuje 3 % ročně. Menší část je pokryta betonem. Zde jsou teploty nižší, což má za následek roční ztrátu 1 až 1,5 %. V nejteplejší části vína rychleji zrají a mají větší koncentraci cukru, zatímco v chladnější části je zrání pomalejší, čímž se dosahuje elegantnějších a svěžejších vín.
SINGLE HARVEST
Naším cílem při výrobě vína Barbeito Single Harvest bylo vytvořit středně suchou Madeiru velké čistoty a elegance, vyrobenou z hroznů Tinta Negra. Chtěli jsme ukázat, že vína vyrobená z této odrůdy a zrající tradiční metodou Canteiro mohou být velmi výrazná. Tato vína jsou výsledkem pečlivého výběru hroznů z vinic ze severní a jižní části ostrova. Po zrání vybíráme nejlepší vína z našich sudů a lahvujeme pouze omezené množství.
SINGLE CASK
Při ochutnávání našich vín zrajících v sudech čas od času narazíme na něco výjimečného, co vyniká samo o sobě a co už žádné další míchání nepotřebuje. Tyto vzácné sudy vybíráme a izolujeme v průběhu jednoho nebo dvou let a v závislosti na jejich přirozených podmínkách zrání rozhodujeme o ideální době jejich lahvování. Tyto jednotlivé sudy, stejně jako jednotlivé ročníky, často pocházejí z jediné vinice. Obvykle se vyrábí 500 až 1200 lahví o objemu 500 ml, z nichž každá je individuálně očíslována.
FRASQUEIRA
Z "rodiny" speciálních lahví jsou Frasqueiry právě ty, které vyzrávají v sudech nejdelší dobu: minimálně 20 let. Mají osobitý styl, jsou plnější, s rozvinutější chutí a vůní, což je důsledek kombinace odpařování a přirozené karamelizace v důsledku dlouhého zrání. V závislosti na použité odrůdě hroznů se liší sladkostí, nejsušší je Sercial, následuje Verdelho, Boal a nejbohatší Malvasia. Představují jeden z "pokladů" Barbeita, který se dědí z generace na generaci, a jejich vzácnost způsobuje, že každá frasqueira zřídkakdy přesahuje několik set lahví.
VINICE
NABÍDKA VÍN
Vinařství Barbeito produkují klasicky 3, 5 a 10 leté madeiry v různých variantách, co se cukernatosti týče. D8le, jak zmiňuje popis výše, nabízejí speciální řady Single Harvest, Single Cask a Frasqueiras. Kromě fortifikovaného vína také vyrábějí Barbeito Verdelho - tiché víno z odrůdy hroznů Verdelho a Sercial.
Pokud máte chuť vyzkoušet madeiru od společnosti Barbeito, nabídku najdete v tomto odkazu.
Zdroj textu a fotek: Oficiální stránky společnosti Barbeito